Datakommunikation & infrastruktur för forskning och utbildning
2004-01-26

Ny typ av astronomiska observationer tack vare GigaSunet

Att samköra radioastronomiska mätningar från olika observatorier och bearbeta dem till bilder från avlägsna galaxer har förr varit en omständlig och tidsödande procedur. Men nu har ett genombrott skett — och det tack vare de optiska fibernät som installerats mellan ett antal observatorier.
Till de välrustade observatoriererna räknas numera också Onsala rymdobservatorium, som via Chalmers anslöts till det svenska universitetsdatornätet GigaSunet i slutet av 2003.. Därmed blev Onsala rymdlaboratorium ett av de första observatorierna i Europa som kan medverka i denna nya typ av observationer.

Redan torsdagen den 15 januari fick förbindelsen mellan Råö och Chalmers något av ett elddop. Då genomfördes ett s k e-VLBI-experiment där VLBI står för Very Long Baseline Interferometry. Förutom Onsala rymdlaboratorium medverkade även radioteleskopen i Westerbork, Holland, och Cambridge, England, i experimentet.

Data från de tre teleskopen skickades till ett beräkningscenter i Holland (Joint Institute for VLBI in Europe, JIVE) och redan dagen därpå var bilden av den avlägsna galaxkärna som observerades klar.

De senaste årens utbyggnad av de nationella och internationella forskningsnäten gör att man idag kan överföra data från teleskopen i realtid (e-VLBI). När även de astronomiska observatorier — som ofta är placerade på avlägsna platser — ansluts till nationella och internationella högshastighetsnät skapas givetvis många nya forskningsmöjligheter för världens astronomer

Här finns också information:
http://www.evlbi.org/evlbi/tevlb8/tevlb8.html
http://www.evlbi.org/evlbi/tevlb8/POC0401.jpg
http://www.dante.net/upload/pdf/eVLBI_release_final_20040127171222.pdf

Sunet RSS Feed
Klicka på RSS ikonen till vänster om du vill prenumerera på våra nyheter
NOTE WELL - This is a historical archive. Contents is no longer being maintained.