Upphandlingen av fiberförbindelserna till OptoSunet är redan avslutad. Det är TDC Song som ska ge svenska högskolor och universitet framtidens infrastruktur. Förutom fiber upphandlar SUNET nu även den utrustning som OptoSunet behöver. Den upphandlingen är ännu inte slutförd — men kommer att så vara i god tid innan GigaSunet gjort sitt vid årets slut.
När OptoSunet drar igång i slutet av året är det 10 Gbit/s som gäller för högskolor och universitet. Mindre bandbreddskrävande högskolor kan om de så vill nöja sig med 1 Gbit/s. Men för flertalet högskolor kommer det att vara naturligt att välja 10 Gbit/s, tror SUNET. Skulle någon högskola eller forskargrupp om några år ha behov av 40 Gbit/s är det lätt ordnat med OptoSunet. Det nya nätet kan hantera många sådana överföringar på en och samma fiberförbindelse.
Flexibiliteten i OptoSunet tilltalar de forskargrupper som i sin verksamhet behöver sända stora datamängder utan störningar av annan trafik. De bandbreddskrävande forskarna får den säkerhet de behöver och kan använda sig av helt andra hastigheter i nätet än de som generellt erbjuds i nästa generations universitetsdatornät.OptoSunets flexibilitet gör också att högskolor som förbrukar lite bandbredd, inte drabbas av ökade kostnader bara för att forskare vid andra högskolor har stora behov av bandbredd. Forskare och forskargrupper med särskilda bandbreddsbehov kommer nämligen själva att få finansiera sina kommunikationslösningar i OptoSunet.
Precis som i det nuvarande nätet satsar SUNET på dubblerade förbindelser och dubblerad utrustning i OptoSunet. Universitetsdatornätet ska alltid fungera — om inte till 100 procent, så till 99,999 procent.
Satsningen på OptoSunet är noga förankrad på utbildningsdepartementet och hos landets högskolor och universitet.