Datakommunikation & infrastruktur för forskning och utbildning
2003-12-30

Missvisande om SUNET-användning

— GigaSunet används inte för nöjes skull. Universitetsdatornätet används av studenter för att sköta sina studier och av högskoleanställda för att de ska kunna sköta sina jobb, säger Hans Wallberg, informatör vid SUNET, med anledning av ett TT-meddelande som spreds den 29 december, där läsaren ges intrycket att det svenska universitetsdatornätet i huvudsak används för nöjestrafik.
TT-meddelandet hävdar också att ett fåtal användare slukar merparten av universitetsdatornätets hela kapacitet.
TT säger sig ha hämtat sin information om SUNET-trafiken från den användarstudie som SUNET genomfört i samarbete med SCB. TT:s tolkning av användarstudien överensstämmer dock inte med SUNET:s egen verklighetsuppfattning.

Så här formulerade sig projektledaren bakom användarstudien, Håkan Selg, i ett meddelande till TT och Sveriges Radio, när han hörde TT-meddelandet i Dagens Eko på kvällen den 29 december:

"I det korta inslaget i måndagens 17.45-Eko angående en studie av användningen av det svenska universitetsdatanätverket SUNET förekom två sakfel. Dessa bidrog till att ge en felaktig bild av det faktiska utnyttjandet av SUNET.Resultatet av den aktuella studien visar bland annat att "Internet och dess användning genomsyrar hela högskolevärlden" samt att "den nätuppkopplade datorn blivit det professionella verktyget framför alla andra" för flertalet anställda, dvs doktorander, lärare, forskare och övrig personal.För att erhålla en mera fullständig bild av mönstren i Internetanvändningen studerades också den privata användningen av Internet bland studenter och högskoleanställda. Därvid konstaterades att den intresse- och nöjesorienterade användningen är av större omfattning än nyttoanvändningen, dvs man använder webben oftare för hobbies, fritidsintressen och ren underhållning än för att t.ex. informera sig om sjukförsäkringsbestämmelser eller att betala månadsräkningarna.Den privata användningen sker till övervägande delen från bostaden, oavsett det är fråga om studenter eller anställda. Strax under 10 procent av samtliga studenter bor i studentbostäder där uppkoppling mot SUNET ingår i hyran. Övriga dryga 90 procent av studenterna tillsammans med så gott som samtliga doktorander, lärare, forskare och övriga personal är inte uppkopplade mot SUNET från bostaden. Dessa är hänvisade till samma Internetoperatörer på marknaden och på samma villkor som alla andra. Påståendet i inslaget att det för 100-tals miljoner skattefinansierade universitetsdatanätverket främst ägnas nöjesanvändning saknar därför helt grund".

Sunet RSS Feed
Klicka på RSS ikonen till vänster om du vill prenumerera på våra nyheter
NOTE WELL - This is a historical archive. Contents is no longer being maintained.