I och med att identifieringen sker mot hemnätverket elimineras ytterligare administration av lösenord och rättigheter, och därmed även kostnaderna för detta. eduroam är helt gratis för alla användare och det utgår inte heller någon avgift för att få använda systemet på de ställen runt om i världen där det finns tillgängligt.
Ägarna av de trådlösa accesspunkterna erbjuder eduroam-tillång som en förmån för alla i forsknings- och utbildningsvärlden. Alla användare som är anslutna till eduroam kan få Internet-anslutning hos valfri annan medlemsorganisation, och beroende på de lokala reglerna kan deltagarna också få tillgång till ytterligare tjänster, som skrivare och scanners.
För vem är tjänsten?
eduroam (ja, det ska vara litet e i början) är i första hand en stor tillgång för slutanvändarna på högskolor och universitet, exempelvis studenter, forskare och undervisande personal.
Teknisk implementation
eduroam är utfört med RADUISbaserade proxyservrar i kombination med 802.1X-teknik för att ge roamingmöjligheter över olika utbildningsnätverk, och är helt baserat på öppna standarder. eduroam fungerar på alla tänkbara plattformar, som Windows, Linux, Mac OS, iPhone, iPad, m fl.
Den organisation som vill vara med i eduroam, måste också ansluta sig till SWAMID, ett regelverk som säkerställer att allas identiteter hanteras på ett korrekt och säkert sätt.
Mer information
Läs mer på www.eduroam.se eller www.eduroam.org.
CAT (eduroam Configuration Assistant Tool), https://cat.eduroam.org/
Konfigurationshjälp (dator/telefon) för SUNET-anslutna kunder
Kontakt
Om du har frågor eller funderingar om eduroam kan du kontakta Valter Nordh, valter@sunet.se.